Olika hundraser

 

För dig som är i tankarna kring att köpa hund finns de ten mängd olika raser att välja mellan. Alla har olika personligheter och passar bra till olika situationer och ändamål. Se till att välja en som passar dig och som verkar vara kul att ha. Totalt sett finns det någonstans mellan fem- och sexhundra hundraser, varav cirka 300 är vanligt förekommande i Sverige.

Familjehundar

En bra familjehund ska ha ett jämnt temperament och gilla barn. Utpräglade vakthundar lämpar sig oftast sämre som familjehund då vaktinstinkten kan ställa till det, särskilt om ni skaffar en ny familjemedlem som det kan ta hunden väldigt lång tid att acceptera. Bra raser för dig som är ute efter en familjehund är till exempel pudel, retrievers och spaniel-hundar.

Jakthundar

För dig som ska jaga med din hund finns ett stort antal raser att välja emellan. Mycket beror på vilken typ av jakt du ska bedriva; det finns fågelhundar, grythundar, drivande hundar, älghundar et cetera. Överlag är spaniel-hundar, stövare, taxar, terriers och spetsar bra jakthundar.

 

Att lära sig jaga kräver oftast en del träning. Det finns särskilda kurser du kan gå tillsammans German Wirehair Pointer and man upland bird hunting.med sin hund för att lära sig jakt. För dig som inte är så van eller är nybörjare kan det starkt rekommenderas att investera i en sådan kurs. Det är inte alltid helt lätt att få en hund att göra som man vill utan hjälp, och väl ute i skogen vill du ha hunden som sällskap och som en hjälp i jakten. Du vill inte att den ska skrämma bort eventuellt vilt och sabotera för dig.

Vakthundar

Att vakta egendom eller ägor är en av de mest grundläggande uppgifterna för en hund, och en av anledningarna till att människan började hålla hundar som sällskapsdjur. Hundar behöver oftast inte tränas till att bli vakthundar utan om det ligger i deras natur kommer de kunna det av sig själva. Det är en nedärvd egenskap. Bra exempel på raser när det kommer till vakthundar är dobermann, schäfer, mastiff och rottweiler.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews