Aktivera hunden

En hund behöver inte bara kärlek, omtanke, promenader och sällskap för att må bra. Hunden kräver även regelbunden aktivering för att må som allra bäst. Det är inte heller bara fysisk aktivering som gäller, utan den psykiska aktiveringen är också viktig. En hund som inte aktiveras tillräckligt mycket fysiskt kan bli överviktig, trött och till slut sjuk. En hund som inte aktiveras tillräckligt psykiskt kan bli destruktiv, deprimerad och överdrivet kontaktsökande. Det finns många olika sätt att aktivera hunden på och de flesta är riktigt roliga att hålla på med.

Att aktivera fysiskt

Om du har möjlighet till det så kan du börja träna agility med din hund. Det är ett roligt sätt att träna tillsammans med din hund och det aktiverar både fysiskt och psykiskt. Agility innebär att hunden tar sig runt en bana med olika hinder, med hjälp av dina kommandon. Det är ett bra sätt att få en fin anknytning mellan dig och din hund och det är även mycket underhållande. Det finns agilityklubbar i hela Sverige, som du enkelt hittar på nätet eller genom lokala kommunikationsvägar. Du kan även aktivera hunden fysiskt genom enkla skogspromenader. Där kan du låta den springa fritt och hoppa över stock och sten om det finns möjlighet till det.

Att aktivera psykiskt

Hundar gillar att ha en syssla att utföra, både i hemmet och på träningen. Se till att träna olika saker med din hund, även om det bara är lite lättare vardagslydnad. Försök till exempel att lära din hund hur han hämtar saker åt dig. Olika slags lekar aktiverar också hunden psykiskt, som till exempel att han får leta efter saker i hemmet eller i trädgården. Det kombinerar psykisk aktivering med nosarbete och är mycket bra för hunden. Många hundar tycker även att kurragömma är roligt att leka. Det går helt enkelt ut på att du och minst en annan gömmer er på olika ställen. Sedan kallar ni på hunden så får den leta efter er.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews