Att äga en hund

 

Som hundägare har du ett stort ansvar, inte längre bara för dig själv utan också för ett annat liv. Det är ditt jobb att se till att din hund trivs, mår bra och får den motion han eller hon behöver. Detta gäller varje dag, året om, oavsett väder och vind-förhållanden. Du har också ett ansvar för att se till att din hund inte skadar eller stör andra, både människor och djur. Du måste hålla din hund i koppel eftersom det råder koppeltvång i Sverige. Tänk på att många människor är hundrädda, och då spelar det ingen roll att din hund är ”världens snällaste” och ”bara vill leka”. Det faktum att en fobi till sin natur är irrationell gör också att det oftast inte räcker med att förklara det. Det finns en mängd regler och lagar kring hur du ska handskas med din hund, både i relation till andra och för att hunden ska må bra. En gedigen genomgång av de reglerna finns att läsa på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Golden retriever in the park playing with owner

Promenader och motion

Alla hundraser är olika i relation till hur mycket motion de vill ha och behöver. Se till att läsa på ordentligt kring vad den hund du har kräver, helst redan innan du skaffar den. Men var beredd på att ta åtminstone ett par promenader med hunden varje dag för att den ska få komma ut och rasta sig. Annars är det lätt hänt att en olycka händer hemma. Att ständigt tvingas köpa en ny matta för att olyckan varit framme är varken kul eller gratis.

För dig som är aktiv passar en hund utmärkt. Många hundar kan följa med dig ut på cykel- eller löprundor och hålla jämt tempo, och ofta dessutom tycka att det är en rolig lek. Varför inte ta och utnyttja det och låta hunden ”dra” dig, att köra fartlek med en hund är ett ypperligt sätt att snabbt bygga bättre kondition, och något som garanterat kommer att uppskattas av hunden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews