Ge hunden rätt mat

Att veta vilken mat man ska ge sin hund är inte det lättaste, särskilt om det är första gången man äger en hund. Börjar man söka på internet inser man snart att man kan få helt motstridiga råd från olika källor, och det stora utbudet av olika torrfoder och färskfoder i djurbutiker och mataffärer gör sannolikt inte beslutet lättare. Det många oroar sig för är självklart om hunden får i sig tillräckligt med näring från den hundmat man ger den eller inte.

Om du är en av dem som oroar sig är det första du ska göra att sluta söka på internet efter svaret. Vilken mat som passar bäst för en hund kan nämligen skilja stort beroende på vilken ras den har och beroende på hur aktiv den är och hur den används. Din hund har med andra ord inte samma näringsbehov som någon annans hund. Om du ska ta råd från någon annan är den bästa personen att vända sig till uppfödaren som du köpte din hund ifrån. Hen har nämligen stor erfarenhet av just din hundras, och vet dessutom vilket temperament och vilka gener din hund har. En bra början om du är osäker kan därför vara att följa uppfödarens rekommendationer. I takt med att du själv blir mer säker som hundägare och får mer erfarenhet kan du sedan prova andra typer av hundmat, om du tycker att de passar din hund bättre.food-bowl-281978_960_720

Generellt sett kan dock sägas att du inte behöver vara orolig för att din hund inte ska få i sig tillräckligt med näring om du köper ett färdigt helfoder. Majoriteten av alla helfoder av lite högre kvalitet idag innehåller allt en hund behöver, och om man vill vara extra noga kan man köpa de typer av foder som är särskilt anpassade efter hundens ålder, till exempel valpfoder. Det finns också färdiga foder som är särskilt anpassade för hundar som kräver specialkost, till exempel om de behöver gå ner i vikt eller om de har känslig mage. Innan man byter till ett sådant foder bör man dock konsultera med en veterinär.

Det finns också de som förespråkar att man ska laga mat till sin hund själv, för att helfodret är näringsfattigt. Det är dock snarare om man lagar mat själv som det finns risk att hunden lider av näringsbrist, eftersom det då är upp till en själv att hålla reda på hundens näringsbehov och noga blanda råvarorna i maten i korrekta proportioner för att hunden varken ska få för mycket eller för lite av något ämne. Både ett överskott och ett underskott av vissa näringsämnen kan få negativa konsekvenser för en valps utveckling.

I slutänden räcker det dock oftast med att titta på din hund för att veta om du ger den rätt mat eller inte. Titta till exempel på hundens päls i solljuset från ett fönster – glänser den? Om hundens päls ser fin ut och hunden verkar må bra, det vill säga att den är pigg och glad och beter sig som vanligt, ger du den troligen all den näring den behöver.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews