Koppelvanor och lagar

Att ha hund är roligt. Men med hundägandet följer också mycket ansvar och man behöver också ha koll på vad lagen säger gällande hunden. I Sverige gäller till exempel att hunden måste hållas under extra uppsikt under perioden 1 mars till 20 augusti. Med detta menas att hunden inte ska kunna löpa fritt i mark där vilt finns. Detta betyder inte att hunden måste hållas kopplad, men du måste ha fullständig kontroll över din hund i alla situationer oavsett vad som händer.

Hunden och problem

På vissa platser råder alltid koppeltvång eller totalt hundförbud i Sverige. I naturreservat måste hunden alltid hållas i koppel, oavsett om du har bra kontroll på din hund. På många kyrkogårdar, lekplatser och badplatser gäller ofta koppeltvång. Dock kan också fullständigt hundförbud råda. I vissa svenska kommuner finns dock speciella stränder eller delar av stränder där även hunden är välkommen och får bada. Det finns flera historier om hur bråk om hundar urartade efter att hundägare inte följt regler om koppeltvång eller hundförbud. Vill man hålla sig god vän med sin omgivning och kommunen är det bäst att som hundägare lyda de regler och lagar som finns. Om något händer och hunden är lös där det är koppeltvång kan detta leda till stora rättsliga följder.

Om man inte sköter sin hund

Om man är en ansvarsfull hundägare som lyder regler och lagar har oftast ingen något emot hunden eller dess ägare. Lyssnar man som hundägare inte på regler eller inte sköter sin hund som man ska brukar det inte dröja länge innan klagomålen börjar komma. Ibland kan hundägare bli vräkta om ingen bättring sker samt om hunden tillåts springa lös överallt. Är bostaden inte städad vid avflyttningen kan företag som Flyttstädning Växjö anlitas för att bostaden ska bli ordentligt ren. Denna flyttstädning brukar den som bott i bostaden få betala. Att inte sköta sin hund kan alltså bidra till stora kostnader och kanske går det även så långt att hunden omhändertas av myndigheterna eller avlivas om den visar aggressivt beteende mot sin omgivning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews